söndag 5 december 2010

Vättern lördag kallt och blåsigt

Vilken överraskning! inte ett hjulspår, inte ett fotspår så långt ögat kan nå. Ingen som varit här och fiskat. Okej för att vintern rasat in, men det ligger ju ingen is på sjön. Jag har respekt för den som tycker att vinterfiske på klipporna vid Vättern kan vara lite tufft och besvärligt, för det är det. Man måste vara oerhört försiktig ute på de isbelagda och svinhala klipporna som konstant översköljs av vågor från sjön.
Det är broddar på som gäller, och flytoverall eller flytväst. Allt annat är livsfarligt.
Men visst var det EXTREMT! Kallt som f...n minus 6 grader och ihållande vind från sydväst mellan 6-10 meter per sekund gjorde att det var ganska bistert att stå där på klipporna. Nästan perfekta omständigheter för chans på lax med andra ord.
Lika besvärligt var det när ingen innan oss hade gått bland klipporna fram till kastplatserna. Snön som låg decimeterdjup gjorde att det var riktigt besvärligt att kliva när man inte ser stenar och skrevor under snön med risk att man trampar snett eller rent av faller och skadar sej.

Vi som trotsade kylan och vinden idag var Mikael Jildenfors från Hillerstorp, Och jag från Gnosjö som strålade ihop med Andreas Larsson och Fredrik Gunnarsson från Göteborg.


Vi började dagen med att gå igenom lite om vilken utrustning som brukar användas vid den här typen av fiske efter lax från land. Spinn eller haspel är vanligast vid fiske med så hård pålands vind som idag. Flugspö är nog vanligast när man ser fiskare i flytring. Det vanligaste fisket efter laxen brukar bedrivas med ett spö tacklat med flätlina 0,17-0,20mm eller nylon 0,30-0,35mm som huvudlina. Huvudlinan trär du igenom röret som går rakt igenom ett kastflöte som kan heta exempelvis Bombarda eller Bombardo (beror på vem som tillverkar dessa) därefter trär du på en eller två gummikulor 6mm på samma huvudlina efter flötet, som ska fungera som stötdämpare mot flötet. Nu binder du huvudlinan på en tvåvägs-lekande. Därefter fäster du en nylontafs 0,25-0,35mm (fluocarbon är nog det bästa och vanligaste alternativet om du vill ha en nästan osynlig tafs.) ca tre meter lång eller så lång som du tror du kan hantera.
 
Så här tacklar du ett kastflöte Bombarda med tafs och fluga

Det du oftast hittar i änden på en tafs vid Vättern är en tubfluga som ska imitera en betesfisk. Kasta ut så långt du bara rår med och fiska hem långsamt och tappa inte kontakten med betet. Det är inte ovanligt med brutala påslag av fisk, men du kan lika gärna bli överraskad av lax som går upp och slår med stjärten och bedövar betesfisken, Speciellt om dessa går i stim. Laxen vänder då om och tar de fiskar eller din fluga för den delen i en andra attack. Detta gör att man hela tiden bör hålla koll strax bakom flötet i vattenytan efter karaktäristiska ringar efter vakande fisk. Detta är riktigt spännande, men också ganska tröttsamt för ögonen som du håller konstant på helspänn ut mot flötet som kan vara svårt att se ute bland vågorna. Du måste inte fiska med fluga, du kan även binda på en mindre flytande wobbler på samma typ av tackel.

Jag har för dagen bundit på den flugan som jag band och visade på en bild häromdagen här i bloggen.
Den flugan var så vänlig mot mej att den levererade efter tredje kastet. En fin öring på ca 1,5kilo. 

En återkommande fråga till en sportfiskare brukar vara, -varför trotsar du väder och vind för att fiska?
En förklaring kan ju vara umgänget med likasinnade. Det är inte bara fiskandet i sej som är kul, det finns ju så mycket runt omkring. Klubbar, flugbindning, resan, fikapausen, grillen eller vad du vill.

Nu är det dags för oss efter några timmars fiske att käka en lunch. Jag vill gärna äta varm lagad mat. Finns det egentligen nånting som är charmigare och godare än mat lagad över en brasa?
Det fick bli lite grillat med braslagad potatisgratäng i "snuskburk"

Nu var det dags att fiska igen med nya krafter efter en bra måltid och lite kaffe på det. Det behövdes för nu har vi varit i gång några timmar.

Här är en liten filmsnutt som visar lite på hur vädret kan påverka klipporna med snö och is.

Nu äntligen fick vi höra glädjetjut och tjoande efter håven! Fredrik fick på en lax till slut.
Den var riktigt grann, men den fick gå hem efter att försiktigt blivit avkrokad för den var för liten.

Mikael hade också på en fisk som tyvärr klev av efter en liten stund, men han blev varm i kläderna och slapp frysa en stund. Andreas du är väl den som hellst kommer tillbaka igen eftersom du blev utan drag i linan? Du vet var jag bor ;) Nu var det dags att samla ihop alla atteraljer som man tenderar att släpa med sej, för att det "kan vara bra att ha" Å andra sidan, utan ved ingen värme, utan spö inget fiske, ingen overall = kallt.The list goes on. Solen håller på att gå ner.  Bilarna är packade och det är dags för hemresa.
Detta var en riktigt EXTREMT trevlig fisketur. Men allvarligt talat, vintern är sur. Jag saknar verkligen våren.

Vi hörs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar